Registratie van uw merk

De registratie van een merk is in de meeste landen een noodzakelijke voorwaarde om bescherming te kunnen inroepen. Zelfs in de landen waar het gebruik voldoende is om rechten te scheppen, is de registratie sterk aangewezen: de registratie is een eigendomsbewijs dat heel duidelijk uw merkrecht omlijnt voor een specifiek territorium.

Uw merk registreren doet u in de eerste plaats om uw investeringen op vlak van marketing en communicatie en de groeiende waarde van uw merk te beveiligen. Een merkregistratie is een soort ‘verzekering’ zodat u uw merk in de toekomst kan blijven gebruiken of eventueel beginnen gebruiken in landen of streken waar u actief wil worden.

Een registratie vermijdt dat ondertussen iemand anders een tegenstelbaar recht vestigt op een gelijkende naam en u vervolgens zou kunnen blokkeren wanneer u uw product in dat land/gebied actief promoot (zogenaamde trademark squatting praktijken).

Tenslotte kan u zich met een merkregistratie natuurlijk verzetten tegen derden die van uw merk misbruik maken of anderszins inbreuk plegen op uw merkrechten.

Er is geen wereldwijd registratiesysteem en in beginsel moet men land per land registreren. Hierop bestaan belangrijke uitzonderingen, zoals het Beneluxmerk, het EUmerk of de internationale registratie volgens het systeem van Madrid.

De registratie is meer dan het louter indienen van een formulier aangezien deze de beschermingsomvang van uw merk bepaalt. Deponeert u een merknaam of een logo, in kleuren of niet, voor een grote waaier aan producten/diensten of niet? Waar registreert u best uw merk en via welk systeem? brantsandpatents helpt u de juiste strategische en praktische keuzes te maken.

Maak een vrijblijvende afspraak met één van onze experts van de merkenafdeling en bel ons op +32 (0)9 330 20 39, of stuur een mail naar trademarks@brantsandpatents.com.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder. Maak een vrijblijvende afspraak met één van onze experts van de merkenafdeling.

Wees gerust, u bent niet alleen.
Surf eens door de FAQ. Heeft u nog twijfels,
aarzel dan niet ons te contacteren.

FAQ