FAQ

Wat is het verschil tussen ® en ™ ?

Het ® symbool mag u in principe slechts gebruiken in die landen waar uw merk effectief geregistreerd is, dus niet vanaf de aanvraag tot registratie maar wel na beëindiging van de registratieprocedure.

Het gebruik van het ® symbool is niet verplicht doch wel aan te raden aangezien het een waarschuwing betekent ten aanzien van de concurrentie en tevens een signaal is voor het publiek dat u een bepaald teken als merk beschouwt. Zeker wanneer een merk de neiging heeft om als het ware vereenzelvigd te worden met het product, is het belangrijk om te vermijden dat het publiek uw merk als een soortnaam zou beginnen opvatten.

Het TM symbool geeft in principe niet aan dat uw merk geregistreerd is maar louter dat u een bepaald teken als merk gebruikt. Aangezien zeker op het Europese continent het recht niet ontstaat door het gebruik maar door een registratie, is het belang van het TM symbool hier relatief beperkt. In Angelsaksische landen waar bepaalde rechten wel kunnen ontstaan door het gebruik, kan het gebruik van dat symbool wel nuttig zijn.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met een van onze specialisten.

Wees gerust, u bent niet alleen.
Surf eens door de FAQ. Heeft u nog twijfels,
aarzel dan niet ons te contacteren.

FAQ