FAQ

Wat is een Europees octrooi?

Elk land heeft een eigen octrooiwetgeving die het aanvragen en verlenen van octrooien in dat land regelt. Er zijn echter ook internationale verdragen die het verkrijgen van overeenkomende octrooien in meerdere landen vergemakkelijken. Voor de landen in Europa is dit het Europees octrooi verdrag.

Dit verdrag betreft een gemeenschappelijke octrooiverleningsprocedure voor een groot aantal Europese landen. Momenteel zijn dit de 38 lidstaten (december 2019): Albanië, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Zweden en Zwitserland.

In al deze landen kan op twee manieren een octrooi worden verkregen: rechtstreeks via de nationale route en onrechtstreeks via de Europese route. Nadat de Europese octrooiaanvraag verleend werd door het Europees Octrooibureau, kan het octrooi gevalideerd worden in bovengenoemde Europese landen, mits betaling van indieningstaksen en jaartaksen.

In de toekomst is er sprake van het eengemaakt Europees octrooi (‘Unitary Patent’). Dit is een Europees gemeenschapsoctrooi dat geldig zal zijn in de deelnemende lidstaten van de Europese Unie.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met een van onze specialisten.

Wees gerust, u bent niet alleen.
Surf eens door de FAQ. Heeft u nog twijfels,
aarzel dan niet ons te contacteren.

FAQ