Brantsandpatents® is niet brandsandpants™

Kledingwinkel Brooklyn opende net als zovelen vandaag voor het eerst weer haar deuren. Al geruime tijd adverteert Brooklyn met de slogan “brands and pants™”, een slogan die wel zeer dicht aanleunt bij de merknaam van yours truly, brantsandpatents.

Wellicht is deze situatie voor u als merkeigenaar herkenbaar. U hebt geïnvesteerd in het beschermen van een merk en logo, en opeens duikt iets gelijkaardigs op in de markt. Maar wat kan u er als merkhouder aan doen? En kan u er überhaupt iets aan doen?

Een merk dient u te registreren voor welbepaalde producten en/of diensten die in klassen zijn onderverdeeld. U kan zich dan in principe verzetten tegen identieke als gelijkende merken, die voor identieke of zelfs soortgelijke producten/diensten worden gebruikt of geregistreerd en die daardoor aanleiding geven tot verwarring. Voor bekende merken gaat die bescherming nog wat verder: u kan zich in specifieke gevallen verzetten tegen gebruik van een gelijkend merk voor andersoortige producten/diensten, nl. wanneer u aantoont dat dat gelijkend merk schade toebrengt aan uw merk of, net andersom, te zeer profiteert van de bekendheid van uw merk.

Hoewel Brandsandpants en Brantsandpatents erg op elkaar lijken, spelen dus ook nog andere factoren een rol om te bepalen of er sprake is van inbreuk. De activiteiten van beide ondernemingen zijn duidelijk verschillend. Bij brantsandpatents kan u terecht voor advies over intellectuele eigendom, waaronder ook het beschermen van kledingmerken, maar ook voedingsmerken, automerken,.. Bij Brooklyn daarentegen klopt u aan voor kleding advies. Dus... vreedzaam samenleven is de boodschap.

Zelfs mocht brantsandpatents een bekend merk zijn, lijkt het er niet op dat de consument een associatie zou maken met brantsandpatents wanneer het de slogan van Brooklyn ziet. Zelfs indien die associatie er wel zou zijn, is nog maar de vraag hoe dit ons imago/ons merk zou kunnen beschadigen of hoe Brooklyn zou profiteren van onze naambekendheid.

Natuurlijk loopt een verhaal inzake sterk gelijkende tekens niet altijd positief af en bestaat er altijd gevaar dat er sprake is van een inbreuk indien u zich laat inspireren door andermans merknaam. Een marketingstunt schud je dus best niet zomaar even uit je mouw, of in dit geval broekspijpen, zonder dit voorafgaandelijk te laten onderzoeken.

Zit u zelf met merk-gerelateerde vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Tot slot willen wij Brooklyn en alle andere winkels die zijn heropend, nog veel succes wensen!

Brandsandpants

Bron: Instagram pagina Brooklyn_brandsandpants

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met een van onze specialisten.

Wees gerust, u bent niet alleen.
Surf eens door de FAQ. Heeft u nog twijfels,
aarzel dan niet ons te contacteren.

FAQ