De kosten voor het registreren van een merk kunnen sterk variëren, afhankelijk van waar u uw merk wilt registreren en welke diensten of producten u wilt beschermen.
- Aanvraagkosten: Dit zijn de officiële kosten die u betaalt aan het merkenbureau voor het indienen van een aanvraag. Deze kosten zijn afhankelijk van de regio waar u bescherming wilt.
- Merken worden geregistreerd op basis van producten en diensten, ingedeeld in klassen (Nice-classificatie). Hoe meer klassen u kiest, hoe hoger de kosten. Het is belangrijk om een strategische keuze te maken welke klassen relevant zijn.
- Kosten van de gemachtigde: Het inschakelen van een merkengemachtigde nuttig zijn om fouten te voorkomen en de bescherming te optimaliseren, en om u goed te adviseren rond de te kiezen klassen
- Onderzoek naar beschikbaarheid: Het is verstandig om een onderzoek te laten uitvoeren naar bestaande merken (een zogenoemde beschikbaarheids- of clearance search). Dit voorkomt dat uw aanvraag wordt afgewezen of inbreuk maakt op bestaande merken.
- Verdediging van de aanvraag: Soms worden aanvragen aangevochten door andere merkenhouders. Het behandelen van opposities of bezwaarprocedures kan extra kosten met zich meebrengen, afhankelijk van de juridische ondersteuning die nodig is.
- Instandhoudingskosten: Een merkregistratie is doorgaans 10 jaar geldig en kan daarna worden verlengd. De verlengingskosten zijn vergelijkbaar met de initiële aanvraagkosten, afhankelijk van de regio.
Een merkindiening in de Benelux in 1 klasse kan al voor 630 euro en dit voor 10 jaar. Een EU merk kan al vanaf 1350 euro.