Waar kan ik vinden of mijn concurrent een octrooi bezit?

In de competitieve zakenwereld van vandaag is het essentieel om op de hoogte te blijven van de octrooien die uw concurrenten bezitten. Octrooien kunnen uw concurrenten een aanzienlijk voordeel bieden, waardoor ze hun producten en processen kunnen beschermen en anderen ervan kunnen weerhouden deze te gebruiken. Als u een nieuw product of proces wilt ontwikkelen, of gewoon de concurrentie voor wilt blijven, is het essentieel om te weten welke octrooien uw concurrenten bezitten. In dit artikel gaan we na hoe u kunt achterhalen of uw concurrenten een octrooi bezitten.

Waar te beginnen?

De meest effectieve manier om te achterhalen of een concurrent een octrooi bezit, is door hun website te controleren en naar hun voorwaardenpagina of beleidspagina te kijken. Veel bedrijven vermelden ook hun octrooiportfolio op hun website. Echter, vanwege ongeorganiseerde informatie en/of een gebrek aan details, kan het echter een uitdaging zijn om te vinden wat u zoekt. Als u geen informatie vindt over de octrooien van uw concurrenten op hun website, zijn er nog andere manieren om te ontdekken of zij al dan niet octrooien bezitten. Een effectieve strategie is het doorzoeken van een octrooidatabank.

Wat zijn octrooidatabanken en hoe kunnen ze worden gebruikt?

Octrooidatabanken zijn digitale archieven die informatie bevatten over octrooien, zoals de titel van het octrooi, een samenvatting, conclusies, de status van verlening, inhoudelijke informatie, informatie over de rechthebbenden en uitvinders, en de juridische geschiedenis van het octrooi. Met behulp van deze databanken kunnen gebruikers informatie opzoeken over bestaande octrooien, alsmede over nieuwe octrooiaanvragen die zijn ingediend door concurrenten, potentiële partners en andere entiteiten.

De meeste octrooibureaus, waaronder het Europees Octrooibureau (EOB), het United States Patent and Trademark Office (USPTO) en de World Intellectual Property Organization (WIPO), , beschikken over een online doorzoekbare databank van verleende octrooien en gepubliceerde octrooiaanvragen.

Daarnaast zijn er ook diverse commerciële octrooidatabanken beschikbaar. Deze databanken bevatten een uitgebreide verzameling van octrooien van over de hele wereld, en bieden gebruikers de mogelijkheid om te zoeken naar octrooien van hun concurrenten door gebruik te maken van hun bedrijfsnaam of relevante trefwoorden met betrekking tot hun technologie.

Hieronder vindt u een lijst van enkele gratis octrooidatabanken die u kunnen assisteren bij het zoeken en analyseren van octrooigegevens. Deze databanken zijn ideaal voor het snel verkrijgen van informatie.

Deze databanken bieden een schat aan informatie over geregistreerde octrooien en kunnen u helpen om op de hoogte te blijven van de intellectuele eigendomsportefeuille van uw concurrenten. Het gebruik van een octrooidatabank is eenvoudig en kan u waardevolle inzichten verschaffen in de zakelijke strategieën en plannen voor toekomstige groei van uw concurrenten. Of u nu een bedrijfseigenaar bent die de concurrentie voor wil blijven of een onderzoeker die informatie verzamelt voor een rapport, een octrooidatabank kan een waardevol hulpmiddel zijn in uw arsenaal. Met de meeste databanken kunt u zoeken naar octrooien op basis van de naam van de uitvinder, titel, bedrijfsnaam, trefwoorden en meer.

Een voorbeeld van een gratis zoekmachine voor octrooien is Google Patents. Hiermee krijgt u toegang tot miljoenen octrooien en aanvragen van over de hele wereld. Het is mogelijk om te zoeken naar octrooien op basis van trefwoord, uitvinder of bedrijfsnaam. Het gebruik van Google Patents om te achterhalen of uw concurrent een octrooi heeft, is zeer eenvoudig. Ga simpelweg naar de website van Google Patents, typ informatie die u hebt in de zoekbalk en klik op 'zoeken'. Dit kan bijvoorbeeld de naam of bedrijfsnaam van uw concurrent zijn.

Soms is een meer gerichte zoekopdracht beter, in dat geval gaat het als volgt:

  1. ga naar de website van de databank van uw keuze en zoek naar een zoekfunctie;
  2. kies een van de zoekopties: Snelle zoekopdracht, gestructureerde zoekopdracht of geavanceerde zoekopdracht;
  3. meestal verschijnt een extra scherm waar u zoekvoorkeuren kunt selecteren, selecteer "Assignee Name" als u zoekt op bedrijfsnaam, of "Inventor Name” als u zoekt op naam van de uitvinder;
  4. typ de naam van de uitvinder of het bedrijf in en houd er rekening mee dat u mogelijk verschillende spellingen moet proberen. Bijvoorbeeld, iemand met de naam Jane Doe kan worden vermeld als Jehanne Doe, Jane A. Doe of J.A. Doe. Overweeg ook om alleen op de achternaam te zoeken, in dit voorbeeld dus op "Doe”; en
  5. klik op "Zoeken" en bekijk de resultaten.

Verder onderzoek nodig?

Als u meer diepgaande informatie nodig heeft over de octrooien van uw concurrenten, kunt u overwegen een bedrijf in te huren dat gespecialiseerd is in octrooionderzoek, zoals brantsandpatents. Deze bedrijven zijn in staat om uitgebreide rapporten te leveren over de octrooiportefeuille van uw concurrenten, waaronder samenvattingen van elk octrooi, de huidige status en mogelijke inbreukproblemen. Dit kan u helpen bij het ontwikkelen van een strategie om uw eigen intellectuele eigendom te beschermen en om inbreuk op de intellectuele eigendom van anderen te vermijden.

Conclusie

Om uw concurrentie voor te blijven, is het cruciaal om te weten of ze een octrooi bezitten. De eerste stap is om hun website te controleren. Als u daar geen informatie vindt, kunt u een octrooidatabank zoals Google Patents, Espacenet, enz. raadplegen. Deze databanken bieden een overvloed aan informatie en kunnen worden doorzocht op trefwoorden, namen van uitvinders, bedrijfsnamen en meer. Als u echter meer diepgaande informatie nodig heeft, overweeg dan het inhuren van een octrooionderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in octrooionderzoek en -analyse.

Door op de hoogte te blijven van de octrooien van uw concurrenten, kunt u weloverwogen beslissingen nemen over uw eigen producten en processen en een voorsprong behouden op de concurrentie.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met een van onze specialisten.

Wees gerust, u bent niet alleen.
Surf eens door de FAQ. Heeft u nog twijfels,
aarzel dan niet ons te contacteren.

FAQ