Een uitgebreide gids voor gratis zoekprogramma's voor octrooien

Een van de belangrijkste voordelen van octrooien is dat ze een schat aan informatie over innovatie bieden. Door de details van een octrooi te bestuderen, kunt u meer te weten komen over de stand van de techniek op een bepaald gebied en over de richting waarin onderzoek en ontwikkeling gaan. Met miljoenen bestaande patenten kan het echter moeilijk zijn om de informatie die u nodig hebt te vinden en er toegang toe te krijgen. Dit is waar octrooidatabases om de hoek komen kijken.

Octrooidatabases zijn verzamelingen van octrooidocumenten die online doorzocht en geopend kunnen worden. Ze bestaan in betalende en gratis versies. Door te zoeken naar octrooien in een bepaald vakgebied kunt u alle bestaande octrooidocumenten identificeren die mogelijk betrekking hebben op vergelijkbare of identieke technologie, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen over de vraag of u zelf een octrooi wilt aanvragen. Daarnaast zijn octrooidatabases ook een waardevol hulpmiddel bij rechtszaken, omdat u hiermee potentiële inbreuken kunt identificeren en de geldigheid van octrooien kunt beoordelen. Octrooidatabases zijn een essentieel hulpmiddel geworden voor onderzoekers, uitvinders en bedrijfsleiders.

Er zijn verschillende gratis manieren om toegang te krijgen tot octrooidatabases, waaronder:

  • De website van een nationaal of regionaal octrooibureau. Het USPTO en het EOB hebben beide zoekinterfaces waarmee u kunt zoeken op octrooinummer, naam van de aanvrager of trefwoorden die betrekking hebben op de uitvinding.
  • Een commerciële zoekmachine voor octrooien gebruiken, zoals Google Patents of Lens.org. Deze zoekmachines dekken meerdere landen en hebben vaak geavanceerdere zoekmogelijkheden dan de websites van individuele octrooibureaus.
  • De PATENTSCOPE van de World Intellectual Property Organization (WIPO), die ook gratis is en waarmee je meer dan 70 miljoen gepubliceerde internationale patentaanvragen kunt doorzoeken, inclusief hun bibliografische gegevens, volledige teksten en afbeeldingen.

Vandaag richten we ons op mijn twee favoriete gratis databases: The Lens en Google Patents.

Lens.org

Lens.org is een gratis en open-source zoekmachine voor patenten waarmee je patenten en andere gerelateerde documenten van over de hele wereld kunt doorzoeken. De zoekinterface is gebruiksvriendelijk en intuïtief, waardoor u gemakkelijk de informatie vindt die u nodig hebt.

Op de homepage van de website van de Lens.org (https://www.lens.org/) staat een zoekbalk in het midden van de pagina, die je meteen kunt gebruiken om je zoekopdracht te starten. Door echter op de link "structured search" onderaan de zoekbalk te klikken, kunt u een meer toegankelijke zoekopdracht starten. Door het "Field" te wijzigen, kunt u zoeken naar trefwoorden in alle tekstvelden, octrooinummers, namen van aanvragers of andere relevante informatie. Als u goed overweg kunt met Booleaanse operatoren zoals "AND", "OR" en "NOT", kunt u uw zoekopdracht uitvoeren in de "Query Text Editor".

Voor of na het zoeken kun je de filters aan de linkerkant van het scherm gebruiken om je zoekresultaten te verfijnen. Je kunt filteren op land, indieningsdatum, publicatiedatum en andere criteria.

Beste eigenschap van Lens.org:

Lens.org biedt analyse- en visualisatietools zoals citatiegrafieken en zoeken naar gelijkenissen die nuttig kunnen zijn voor bepaald onderzoek. Door te klikken op "Analysis" aan de rechterkant van het scherm nadat u een zoekopdracht hebt uitgevoerd, kunt u de topaanvragers en eigenaren van de octrooidocumenten identificeren en de octrooiclassificatie identificeren waarin uw technologie zich bevindt.

Google patents

Google Patents is een zoekmachine die toegang biedt tot een groot aantal patenten van over de hele wereld. Het is ook heel betrouwbaar als het gaat om vervaldata en andere juridische informatie. Het heeft zelfs directe links naar de databases van het EOB en USPTO.

De startpagina van Google Patents (https://www.google.com/patents/) lijkt erg op de startpagina van Google. De zoekbalk bevindt zich in het midden van de pagina in een zee van wit. Je kunt meteen beginnen met zoeken, maar door op de link "Advanced search" onderaan de pagina te klikken, kun je een meer toegankelijke zoekopdracht starten. Je kunt de "Search terms" en "Search fields" invullen om te zoeken naar trefwoorden, octrooinummers, namen van aanvragers of andere relevante informatie. Als u vloeiend bent in het gebruik van Booleaanse operatoren zoals "AND", "OR" en "NOT" kunt u uw zoekopdracht uitvoeren in de zoekbalk bovenaan de pagina.

Je kunt de filters aan de linkerkant van het scherm gebruiken om je zoekresultaten te verfijnen. Je kunt filteren op publicatiedatum, indieningsdatum, rechthebbende, classificatie en andere criteria.

Beste functie van Google Patents:

Als je op een zoekresultaat klikt en naar beneden scrollt op de octrooipagina, kun je "patent citations", "cited by" en "similar documents" vinden. Onder deze secties vind je de octrooidocumenten die het dichtst in de buurt komen van het octrooidocument dat je momenteel bekijkt. Zo heb je in een mum van tijd een aantal documenten gevonden die erg lijken op wat je zoekt.

C7d77359 8a90 442d a776 55e76bc8feaa

Mijn zoektocht verloopt niet zoals ik had gehoopt: veelgemaakte fouten

Deze databases zouden je een goed idee moeten geven van eventuele bestaande octrooidocumenten die betrekking zouden kunnen hebben op een gelijksoortige of identieke technologie. Als je zoektocht echter niet verloopt zoals je had gehoopt, is het belangrijk om je bewust te zijn van een aantal veelgemaakte fouten om ze te vermijden en de kans op het vinden van de informatie die je nodig hebt te vergroten. Hier zijn een paar van de meest voorkomende fouten waar je op moet letten:

  • Booleaanse operatoren niet gebruiken: Booleaanse operatoren (zoals "AND", "OR", "NOT") kunnen je helpen om complexere zoekopdrachten te maken en je resultaten te beperken.
  • Geen asterisk gebruiken: In veel databases kun je een asterisk gebruiken om te zoeken naar variaties van een woord. Bijvoorbeeld, een zoekopdracht naar "fiets*" zou resultaten opleveren voor "fiets," "fietsen," "fietser," enzovoort.
  • Spelling niet controleren: schrijffouten kunnen leiden tot het missen van relevante patenten; het is belangrijk om de spelling van trefwoorden of patentnummers waarnaar u zoekt dubbel te controleren.
  • Niet de juiste termen of trefwoorden gebruiken: In octrooien worden vaak gespecialiseerde of technische termen gebruikt die niet algemeen gebruikt worden. Om effectief te zoeken, is het belangrijk om de juiste termen en trefwoorden te gebruiken die relevant zijn voor de technologie die u onderzoekt.

In het snelle en voortdurend veranderende innovatielandschap van vandaag de dag zijn octrooidatabases een essentieel hulpmiddel voor iedereen die op zoek is naar onderzoek en innovatie op het gebied van technologie. Of u nu een uitvinder bent die op zoek is naar inspiratie, een onderzoeker die op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen in uw vakgebied of een bedrijf dat nieuwe producten of technologieën wil ontwikkelen, octrooidatabases kunnen u de informatie bieden die u nodig hebt om weloverwogen beslissingen te nemen en innovatie te sturen, intellectueel eigendom te beschermen en commerciële activiteiten te ondersteunen.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met een van onze specialisten.

Wees gerust, u bent niet alleen.
Surf eens door de FAQ. Heeft u nog twijfels,
aarzel dan niet ons te contacteren.

FAQ