Help! Mijn Concurrent heeft een octrooi

Utility model 1
Utility model 1

Je hebt maanden, misschien zelfs jaren besteed aan het ontwikkelen van een geweldig product of proces, om er vervolgens achter te komen dat je concurrent een octrooi heeft dat je volgende stappen kan blokkeren. Het is frustrerend, maar hier is het goede nieuws: een octrooi van een concurrent hoeft niet het einde van je plannen te betekenen. Met de juiste aanpak kun je deze octrooichallenge navigeren en in sommige gevallen zelfs in je voordeel gebruiken.

In dit artikel verkennen we enkele praktische stappen die je kunt nemen om met een octrooi van een concurrent om te gaan.

Begrijpen van het Octrooi

Allereerst: wat betekent het dat je concurrent een octrooi heeft? Een octrooi is in essentie een juridisch recht, dat de houder exclusieve bevoegdheden geeft om anderen te verhinderen hun uitvinding te gebruiken, te maken of te verkopen voor een beperkte tijd (meestal tot 20 jaar).

Het is echter belangrijk om het onderscheid tussen een octrooiaanvraag en een verleend octrooi te begrijpen in het geval van mogelijke inbreuk. Een octrooiaanvraag is precies dat – een aanvraag. Hoewel het een intentie vertegenwoordigt om een uitvinding te beschermen, verleent het geen afdwingbare rechten totdat het octrooi wordt verleend. Dit betekent dat, zolang een octrooi zich nog in de aanvraagfase bevindt, de aanvrager geen juridische stappen kan ondernemen tegen potentiële inbreukmakers. Zodra het octrooi echter is verleend, kan inbreuk wel in de rechtbank worden aangepakt.

Heb je bevestigd dat je concurrent inderdaad een verleend octrooi heeft? Dan is het tijd voor een nadere blik. Als je nog nooit een octrooi hebt bekeken, bevindt het echte hart zich in de conclusies. Beschouw de conclusies als een grenslijn: ze bepalen precies wat het octrooi beschermt en wat niet. Let wel, het lezen van octrooiconclusies is niet altijd eenvoudig en het helpt vaak om een expert – zoals een octrooigemachtigde – in te schakelen om de taal voor je te interpreteren.

Beoordelen van Inbreukrisico

Nu je begrijpt wat het octrooi dekt, is de volgende stap om te zien of het overlapt met jouw product of proces. Het vergelijken van de kenmerken van je product of processen met de conclusies kan je helpen inschatten of je mogelijk inbreuk maakt.

Het uitvoeren van een “Freedom-to-Operate” (FTO)-analyse (vrijheid van handelen) kan in dit stadium een slimme zet zijn. Een FTO is een grondige beoordeling van bestaande octrooien om vast te stellen of je product vrij is van mogelijke inbreukkwesties. Het is een bredere, diepgaandere analyse dan simpelweg naar één octrooi kijken en helpt het IP-landschap in kaart te brengen dat invloed kan hebben op je product. Zowel het EPO als het USPTO onderhouden openbare octrooidatabanken waar je een ruwe, initiële zoekopdracht kunt uitvoeren.

Als je vaststelt dat je product of proces mogelijk inbreuk maakt op een octrooi van een concurrent, zijn er enkele manieren om te reageren.

Je Opties Verkennen

Dus, wat zijn je opties als je geconfronteerd wordt met een octrooi van een concurrent? Hier zijn enkele praktische strategieën die je kunnen helpen verder te gaan.

“Design-around” van het Octrooi

Een veelgebruikte aanpak is om je product aan te passen om te voorkomen dat het inbreuk maakt op de conclusies van de concurrent. Deze strategie, bekend als “omzeilen” of “design-around”, houdt in dat je je uitvinding zo aanpast dat deze niet langer onder de bescherming van het octrooi valt. Als de conclusies bijvoorbeeld nauw omschreven zijn, heb je mogelijk slechts kleine wijzigingen nodig om je product op de markt te houden zonder inbreuk te maken.

Het voordeel van omzeilen is dat je verder kunt zonder betrokken te raken in dure juridische geschillen of licentiekosten te betalen. Echter, het is niet altijd een simpele oplossing. In sommige gevallen kunnen aanpassingen aan je uitvinding de functionaliteit of aantrekkingskracht van je product beïnvloeden. En natuurlijk hangt de haalbaarheid van een “design-around” sterk af van hoe breed het octrooi is opgesteld.

Licentie Verkrijgen voor het Octrooi

Wanneer omzeilen niet praktisch is, kan het verkrijgen van een licentie voor het octrooi de volgende beste optie zijn. Een licentie nemen stelt je in staat de geoctrooieerde technologie legaal te gebruiken in ruil voor een vergoeding – vaak gestructureerd als royalty's of een eenmalige betaling. Als je een licentie onderhandelt, kun je de technologie blijven gebruiken in de wetenschap dat je binnen de grenzen van de wet opereert.

Het grote voordeel van een licentie nemen is dat je je product of proces niet hoeft aan te passen of het risico van een octrooigeschil hoeft te nemen. Het heeft echter ook zijn uitdagingen. Licentiekosten kunnen oplopen, en als je onderhandelt met een concurrent, betaal je in feite om te blijven concurreren tegen die partij. Voor veel bedrijven is dit echter een haalbare manier om risico te beheren en hun producten op de markt te houden.

Challengen van het Octrooi

Als je denkt dat het octrooi van de concurrent zwak is – het is mogelijk niet zo nieuw en inventief als ze beweren – kun je overwegen het te challengen.

Een Octrooi Challengen: hoe werkt dat?

Oppositie en “Reexamination”

Als het octrooi pas onlangs is verleend, bieden zowel het EPO als het USPTO gestroomlijnde procedures voor het challengen van het octrooi. Bij het EPO kun je binnen negen maanden na de verlening van het octrooi oppositie indienen. Dit is een administratieve procedure waarbij je bewijs kunt leveren dat het octrooi oorspronkelijk niet verleend had mogen worden. In de VS biedt het USPTO geen oppositieprocedure, maar wel “reexamination” (heronderzoek) en “inter partes review” processen om de geldigheid van een octrooi ter discussie te stellen.

Het mooie van het challengen van een octrooi is dat, als je succesvol bent, het octrooi kan worden ingetrokken of beperkt, waardoor je pad vrij is. Zelfs louter het indienen van oppositie kan de octrooihouder soms aanmoedigen om te onderhandelen. Echter, het challengen van een octrooi is geen snelle of goedkope procedure, en succes is niet gegarandeerd. Hoewel de oppositieprocedure van het EPO over het algemeen betaalbaarder is dan volledige rechtszaken, vereist het nog steeds sterk bewijsmateriaal – zoals over het hoofd geziene “prior art” – en kan het tijd kosten.

Juridische Procedures

Soms, wanneer onderhandelingen mislukken of inbreukclaims tegen je worden ingediend, is rechtsgang onvermijdelijk. Een rechtszaak aanspannen om een octrooi ongeldig te verklaren is een optie als je denkt dat het octrooi van de concurrent niet voldoet aan de fundamentele octrooieisen. Alternatief kan verdediging tegen een inbreukclaim noodzakelijk zijn om je product of proces te beschermen.

Het voordeel hier is dat een succesvolle juridische strijd het octrooi van de concurrent geheel kan elimineren, je marktaandeel kan beschermen en mogelijk andere concurrenten kan afschrikken om je aan te pakken. Echter, rechtszaken zijn notoir kostbaar en tijdrovend, zonder garantie op succes.

Proactieve Benaderingen

Naast deze directe benaderingen zijn er nog andere manieren om de impact van een octrooi van een concurrent te beheersen. Hier komen je eigen intellectuele eigendommen en andere proactieve maatregelen in beeld.

Kruislicenties

Als je zelf waardevolle octrooien hebt, kan een kruislicentieovereenkomst een optie zijn. Een kruislicentieovereenkomst stelt twee partijen in staat elkaar rechten op hun respectieve octrooien te verlenen, zodat beide partijen de gelicentieerde technologieën kunnen gebruiken zonder zich zorgen te hoeven maken over inbreuk.

Kruislicenties bieden verschillende strategische voordelen. Ze verminderen het risico op kostbare IP-rechtszaken door beide partijen in staat te stellen elkaars technologieën vrijelijk te gebruiken, wat tijd en juridische kosten bespaart. Ze kunnen ook innovatie bevorderen door bedrijven toegang te geven tot een breder scala aan geoctrooieerde technologieën, die zij kunnen integreren om nieuwe producten te ontwikkelen en hun marktaanbod uit te breiden.

Onderhandelingspositie Versterken

Het opbouwen van je eigen octrooiportefeuille is een langetermijnstrategie die je onderhandelingspositie kan versterken en als afschrikmiddel kan werken tegen concurrenten. Investeren in IP kost tijd en middelen, maar het kan een effectieve manier zijn om je innovaties te beschermen en je marktaandeel op de lange termijn te versterken.

Defensieve Publicatie

Tot slot is er defensieve publicatie – een strategie waarbij je je uitvindingen publiceert in bijvoorbeeld vakbladen of online. Door “prior art” te creëren, voorkom je dat anderen vergelijkbare technologieën in de toekomst kunnen octrooieren. Dit is een relatief eenvoudige en goedkope benadering, en het is een effectieve manier om je positie in een concurrerend landschap te vestigen zonder zelf door het octrooiverleningsproces te hoeven gaan.

Conclusie

Het omgaan met een octrooi van een concurrent kan als een puzzel met hoge inzet aanvoelen, maar hier komt een octrooigemachtigde van pas. Zij helpen je de conclusies van het octrooi te ontleden, je opties te beoordelen en begeleiden je door “design-arounds” of licentieonderhandelingen. Als het challengen van het octrooi de juiste weg is, weten zij hoe het benodigde bewijs te presenteren. Je octrooigemachtigde kan een strategische partner zijn die een potentiële blokkade omzet in een kans om je bedrijfsstrategie te verfijnen en te versterken.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met een van onze specialisten.

Wees gerust, u bent niet alleen.
Surf eens door de FAQ. Heeft u nog twijfels,
aarzel dan niet ons te contacteren.

FAQ