Cresco wint octrooigeschil over paarse radijskiem

De rechtbank in Den Haag heeft Cresco ook in hoger beroep in het gelijk gesteld in een geschil met Taste of Nature over een octrooi op een paarse radijskiem. Het Nederlandse deel van Europees octrooi EP 1 290 938 werd hiermee vernietigd.

Het octrooi EP 1 290 938 betrof de ontwikkeling van een radijsplant die paarse cress of kiempjes voortbrengt.

Het rechtsgeschil begon in 2012 toen octrooihouder Taste of Nature een inbreukprocedure startte tegen producent Cresco. Op haar beurt vorderde Cresco de nietigheid van het octrooi, onder meer omdat volgens Cresco planten verkregen via veredeling niet in aanmerking komen voor octrooibescherming en omdat Taste of Nature de radijskiemen al voor datum van het octrooi op de markt had aangeboden.

Dit laatste werd nu in hoger beroep door de rechtbank bevestigd. De rechtbank acht het bewezen dat Taste of Nature de paarse radijskiem al eerder had gecommercialiseerd en achtte het octrooi hierdoor dus niet meer nieuw. Over de vraag of planten nu al dan niet octrooieerbaar zijn, sprak de rechtbank zich niet uit. Eerder bevestigde het Europees Octrooibureau echter al dat producten van klassiek veredelde gewassen zijn uitgezonderd van octrooieerbaarheid.

Cresco werd in deze procedure bijgestaan door de octrooigemachtigden van Brantsandpatents en de advocaten van LXA Law en Taylor Wessing.

[img id=380 size=small alt="Paarse radijskiemen" title="Paarse radijskiemen"]Nieuws_fotos/seedlings-243563_960_720.jpg[/img]


Klik hier voor meer informatie hierover in ons vorig artikel.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met een van onze specialisten.

Wees gerust, u bent niet alleen.
Surf eens door de FAQ. Heeft u nog twijfels,
aarzel dan niet ons te contacteren.

FAQ